ALAP SPERMAVIZSGÁLAT

Teljeskörű andrológiai kivizsgálás

Cute-Ball-Go-iconAlap spermavizsgálat: Eredmény 1 órán belül.
Cute-Ball-Go-icon Andrológiai szakvélemény.
Cute-Ball-Go-iconEltérés, probléma esetén további kivizsgálási lehetőségek (ultrahang, hormon vizsgálat, vérvétel, ondó tenyésztés, genetika stb.)
Andrológiai szakrendelés. Időpont egyeztetés: 06-20-38-40-408
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. (Keleti Pályaudvarnál) Humancell Medical Center (Humancell Őssejtbank)
Rendelés: kedd változó időpontban, csütörtök 13-20 óráig
Dr. Szabó Ferenc adjunktus andrológus, urológus szakorvos
Tudta?


A spermium a szervezet legkisebb és egyben legmozgékonyabb sejtje, amelynek feje, nyaka, középrésze, és farka van. A spermium hossza 40 μm. A fej 4μm hosszú, 3μm széles . A fej tartalmazza a maganyagot, a nyak a mozgatóközpontot, a középrész pedig a protoplazmából származó hüvelyeket, amely a tengelyfonalat borítja. A tengelyfonál a nyakból indul ki és végigfutva a középrészen a spermium farkát alkotja. A spermium a farkának rotációs csapdosásával mozog.
Stacks Image 2153
Rossz eredmények esetén konzultálni kell az andrológussal, aki megvizsgálja a heréket, a prosztatát, és előfordul, hogy újabb spermavizsgálatot rendel el. Itt kell megjegyezni, hogy például a hőemelkedés, gyulladás ugyan leronthatja a spermaképet, de ha ebből kikezelik az illetőt, javulhatnak az értékek. És még egy fontos dolog: a spermiumszám ugyanannál a személynél is tág határok között ingadozhat: előfordulhat, hogy egyik vizsgálatnál a mennyiség 60 millió/ml, máskor pedig 25 millió/ml, de ez normálisan előfordulhat!

A férfi meddőségi kivizsgálását az ondóváladék vizsgálatával kell kezdeni, mely gyorsan és egyszerűen kivitelezhető. A férfiúi nemzőképességről többek között a spermiumok számának, a spermiumok mozgásának, valamint a normális és kóros alakú spermiumok arányának a vizsgálatával alkothatunk képet.
 
Az ondóváladék vizsgálata során többféle eltérést találhatunk. Minden esetben további vizsgálatok válnak szükségessé, funkcionális tesztek, vérvétel, nemi hormon vizsgálatok, here UH vizsgálat, immunológiai kivizsgálás, genetikai vizsgálatok stb.

 

A sperma mintaadásra külön helység áll rendelkezésre.
Fontos a vizsgálat előtti minimum 3, maximum 7 napos önmegtartóztaás (a rövidebb és hosszabb önmegtartóztatás befolyásolja az eredményt. Ideális a 4-5 napos önmegtartóztatás.
A vizsgálat előtti napokban tartózkodjon a hőhatásoktól pl. szauna, wellnes és a túlzott alkohol fogyasztástól.
Mintaadás legtöbb esetben maszturbációval történik.
A vizsgálat előtt fontos a kezek ill. nemiszervek megtisztítása, ez különösen akkor fontos, ha ondótenyésztést is szeretnénk végezni.
Magömlés során a kilövelő ondó első része tartalmazza a hímivarsejtek jelentős részét, ezért fontos, hogy ez a vizsgálóedénybe kerüljön, különben alacsonyabb lehet a spermiumszám.
Hozott minta esetén fontos, hogy a mintával 1 órán belül a rendelőbe kell érni, a mintát testmelegen (zsebben) érdemes a rendelőbe hozni. Hidegben a minta lehűlhet, a spermiumok mozgása lassul, nagy melegben szintén. Otthonról hozott minta esetén tiszta, vegyszermentes, lehetőleg üveg edénybe kell a mintát adni. Amennyiben ondó bakteriális vizsgálatot is szeretne, akkor kizárólag steril edénybe lehet az ondóminát behozni.
A rendelőben ill. a hozott mintát elfolyódása után, ez k.b. 15-60 percet vesz igénybe, gyakorlott biológus ill. andrológus szakember vizsgálja.
A vizsgálat során a legmodernebb számítógépes analízist is használjuk (CASA).

A steril edényben felfogott, elfolyósodott ejakulátumot 2-5 ml-es fecskendőbe szívjuk, Makler kamrában megvizsgáljuk (spermiumszám, motilitás). Egy csepp ejakulátumot tárgylemezre cseppentve fedőlemez segítségével kenetet készítünk, amit fixálás és festés után vagy anélkül megvizsgálunk. Megszámoljuk rajta a normál morfológiájú spermium alakokat. A kapott értéket százalékos arányban közöljük.
 
Az ondóminta pH-jának mérése univerzál indikátor papír segítségével történik, a mintát rácseppentjük az indikátorpapírra, az eredményt leolvassuk az e célra szolgáló skáláról.
 
A mikroszkópos analízis mellett végzünk még CASA (Computer Assisted Sperma Analisator) készülékkel is vizsgálatot, itt a mikroszkóphoz kötött számítógép segítségével történik az analízis.
 

Normál spermaparaméterek WHO 2010
Ondó térfogat
1.5 ml (1.4-1.7)
Összes jól mozgó spermium(Progressziv és nem progressziv PR+NP%)
40% (38-42%)
Életképesség%
58% (55-63%)
Összes spermium szám (millió/ml)
39 millió/minta (33-36 millió/ml)
Spermium koncentráció (millió/ml)
15 millió/ml (12-16 millió/ml
Spermium normál morfológia (normál alak)
4% (3-5%)
pH
7.2 felett
Zinc (mikromol/ejaculatum)
(prosztata funkció)
2.4 felett
Fruktóz (mikromol/ejaculatum)
(ondóhólyag funkció)
13 felett
alfa glükozidáz (mU/ejaculatum)
(mellékhere funkció)
20 felett
Fehérvérsejt (millió/ml)
1 millió/ml alatt
MAR teszt (immunológiai vizsgálat)
50% alatti kicsapódás
Spermatogram lelet terminológia
Normozoospermia
A motilitási, morfológiai és számbeli értékek minden kategóriában a normál értékűek vagy a felett vannak.
Oligozoospermia
A spermaszám kisebb mint 15 millió/ml ill. 39 millió/minta
Asthenozoospermia
A progresszív (PR+ NP)motilitás kisebb mint 32%
Teratozoospermia
A normál morfológia kisebb mint 4%
Oligo-astheno-teratozoospermia
Számbeli, mozgási és alaki paraméterek mind a normál érték alattiak
Krioptozoospermia
Az ejaculatumban csak centrifugálás (3000g 15 percig) után található spermium
Necrozoospermia
Az élő spermiumok nagyon alacsony száma
Azoospermia
A spermiumok teljes hiánya a mintában
Leukocytospermia
A mintában 1millió/ml feletti fehérvérsejtszám található.
Haematospermia
Vér található az ondóban
Aspermia
Ondó hiánya (nincs vagy retrograd ejekuláció)
© 2013 Ferenc Szabó Kapcsolat